Επικαιρότητα :
Αρχική » » Γιάννης Παπαϊωάννου, Ο Ψηλός του Ελληνικού Πενταγράμμου

Γιάννης Παπαϊωάννου, Ο Ψηλός του Ελληνικού Πενταγράμμου

Ο Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1913 στην Κίο της Μικράς Ασίας και το 1922 πέρασε στην Ελλάδα με τα εκατοντάδες προσφυγικά καραβάνια. 15 χρόνια μετά, το 1937 όλη η Ελλάδα τραγουδά τη "Φαληριώτισσα".

Γιάννης Παπαϊωάννου ή μπάρμπα-Γιάννης ή Ψηλός (18/01/1913 Κίος, Μ. Ασίας - 03/08/1972 Αθήνα).

Μαζί με τον Τσιτσάνη, το Μητσάκη, το Χιώτη, τον Καλδάρα, το Δερβενιώτη και άλλους, ο Παπαϊωάννου γίνεται ένας από τους θεμελιωτές του κλασικού λαϊκού τραγουδιού. Αξίζει να αναφερθεί πως το 1937 ο δικτάτορας Μεταξάς απαγόρευσε την ηχογράφηση τραγουδιών με μπουζούκι, ύστερα από την κυκλοφορία της "Βαρβάρας" του Τούντα, ενός τραγουδιού που άφηνε υπονοούμενα για την κόρη του δικτάτορα. Ο λεβέντικος χαρακτήρας του Παπαϊωάννου τον έφερε μπροστά στο δικτάτορα , για να του εξηγήσει πως δεν είναι ίδια όλα τα τραγούδια με μπουζούκι και να του παίξει τη "Βαγγελίτσα". Το αποτέλεσμα; Άρση της απαγόρευσης, με την προϋπόθεση τα τραγούδια να μην έχουν χασικλίδικο περιεχόμενο.

Ο πρώτος δίσκος του, στα 1937, είχε άμεσα την επιρροή από τον οργανικό δίσκο του Χαλκιά και από τις κιθαριστικές και μαντολινίστικες καντάδες. Ήταν ο δίσκος με το οργανικό Σέρβικο Σμυρναίικο από τη μια και τη Φαληριώτισσα από την άλλη, που από το'35, χωρίς να έχει γίνει δίσκος, τραγουδιόταν στις γειτονιές του Πειραιά, για να ηχογραφηθεί με τη προτροπή του «ελαφρού» μουσικού και στιχουργού Ευάγγελου Γρυπάρη, ο οποίος πήγε τον Παπαϊωάννου στην Odeon και ως αντάλλαγμα πήρε τα μισά ποσοστά από το τραγούδι!

Ένα άλλο σημαντικό περιστατικό έγινε το 1952, όταν ο Καζαντζίδης είχε ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι, το "Για μπάνιο πάω" του Καλδάρα, με παταγώδη αποτυχία. Η εταιρεία χρέωσε όλη την αποτυχία στον Καζαντζίδη και τον έβαλε στα "αζήτητα". Ο Παπαϊωάννου, με μια αποφασιστική παρέμβαση στο διευθυντή της εταιρείας, στον Μηλιόπουλο, επέβαλλε τη θέλησή του στην εταιρεία που δεν ήθελε με τίποτα να ακούσει για Καζαντζίδη. "Αν δεν ηχογραφήσει αυτός, δεν ηχογραφώ κι εγώ." είπε. Κι έτσι ο Καζαντζίδης τραγούδησε τις "Βαλίτσες" ("Δεν θέλω το κακό σου") με μεγάλη επιτυχία καθώς και πολλά άλλα τραγούδια του "Μπαρμπα-Γιάννη". Από 'κει και πέρα ο δρόμος προς την επιτυχία ήταν ανοιχτός.

Ο "Μπαρμπα-Γιάννης" σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Πέραμα το 1972, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο έργο αλλά κι ένα δυσαναπλήρωτο κενό.


Εδώ στη μεγάλη του επιτυχία 5 Έλληνες στον 'Αδη.Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart