Επικαιρότητα :
Αρχική » » Τεράστια τα οφέλη για τις τράπεζες από τα Capital Controls

Τεράστια τα οφέλη για τις τράπεζες από τα Capital Controls

Λίγο περισσότερο από 12 μήνες έχουν περάσει από τότε που επιβλήθηκαν οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. Η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη άλλαξε ξαφνικά και μπήκε για τα καλά στη ζωή του η χρήση της πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.


Τα capital controls δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στην Ελληνική οικονομία, με ανυπολόγιστο κόστος. Όσο και να προσπαθούν οι ειδήμονες να υπολογίσουν τη ζημιά, σίγουρα θα πέσουν έξω. Αυτό όμως που δεν έχει ακουστεί ποτέ από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι τα τεράστια οφέλη που αποκόμισαν οι συστημικές τράπεζες από την επιβολή αυτών των μέτρων.

Τα οφέλη δε είναι τόσο μεγάλα που κατάφεραν να ισοσκελίσουν τους ελλειμματικούς ισολογισμούς τους μετά από μακρά περίοδο ζημιών. Συγκεκριμένα τα επιπλέον έσοδα των τραπεζών προήλθαν από τα παρακάτω.

1)  Πώληση συσκευών OTP (One Time Password) για μεταφορές μέσω Web Banking.

2) Πώληση POS τερματικών (Point Of Sales), τα γνωστά μηχανάκια πιστωτικών καρτών που έχουν οι έμποροι

3) Προμήθεια που αποδίδουν οι έμποροι στην τράπεζα σε ποσοστό επί του τζίρου πωλήσεων

4) Έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών μέσω Web Banking

5) Έξοδα από ανάληψη σε ΑΤΜ μέσω ΔΙΑΣ

6) Μειωμένα ως μηδενικά επιτόκια καταθέσεων. Αυτό είναι και ένα τα παράδοξα για ένα τραπεζικό σύστημα που θέλει να προσελκύσει καταθέσεις.

Όλα αυτά τα χρήματα φεύγουν από την τσέπη του καταναλωτή. Τα ποσά είναι μικρά ανά συναλλαγή, όταν μιλάμε όμως για εκατομμύρια συναλλαγών γίνεται αντιληπτό για τι έσοδα μιλάμε.


Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart