Επικαιρότητα :
Αρχική » » Σκάνδαλο: Κλείνουν επαγγέλματα εν καιρώ κρίσης

Σκάνδαλο: Κλείνουν επαγγέλματα εν καιρώ κρίσης

Από το 2010 που η χώρα μας έχει μπει σε ένα αυστηρό καθεστώς επίβλεψης από τους δανειστές μας, έχουν ζητηθεί διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική προσαρμογή, τη μείωση των δαπανών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και άλλα πολλά.

Μεταξύ αυτών και για την ανάπτυξη της οικονομίας, μας ζητήθηκε το άνοιγμα πολλών κλειστών επαγγελμάτων. Το αίτημα αυτό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από επαγγελματικούς κλάδους που θεωρούσαν ότι υπήρχαν ήδη πάρα πολλοί επαγγελματίες στον κάθε χώρο  που δραστηριοποιούνταν και κάθε άλλο παρά κλειστά θα μπορούσαν να θεωρηθούν αυτά τα επαγγέλματα. Έως εδώ όλα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι κινούνται στα πλαίσια ενός διαλόγου και υπό εξέταση για το ποιος έχει δίκιο και άδικο. Το 2013 ήρθε όμως μία απόφαση που κάθε άλλο είχε να κάνει με την έννοια του ανοίγματος των επαγγελμάτων.

Πέρα λοιπόν από κάθε λογική και με αρχική πρωτοβουλία της αμερικάνικης εταιρείας καπνικών προϊόντων PHILIP MORRIS, αποφασίσθηκε το κλείσιμο όλων των πρατηρίων τσιγάρων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και η ανάθεση της διανομής σε 1 ή 2 πρατήρια ανά περιοχή. Λέγοντας πρατήρια τσιγάρων αναφερόμαστε στις εμπορικές επιχειρήσεις που αγόραζαν τα καπνικά προϊόντα από τις καπνοβιομηχανίες και προμήθευαν τα περίπτερα, τα καταστήματα ψιλικών και γενικά όλα τα σημεία λιανικής πώλησης τσιγάρων. Αμέσως μετά ακολούθησαν και οι υπόλοιπες καπνοβιομηχανίες και εισαγωγικές καπνικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και οι Ελληνικές ΑΦΟΙ ΚΑΡΕΛΙΑ και ΣΕΚΑΠ. Σημειωτέον όλων των παραπάνω είναι ότι η κεντρική διανομή των τσιγάρων της PHILIP MORRIS στην Αττική, γίνεται από εταιρεία που το 95% ανήκει στην ίδια τη PHILIP MORRIS.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να κλείσουν πάνω από 100 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που απασχολούσαν από 4-10 υπαλλήλους. Αν συνυπολογίσουμε τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, μιλάμε ότι οδηγήθηκαν από 600 - 700 οικογένειες στην ανεργία.

Πέρα από αυτό η αποκλειστικότητα της διανομής των τσιγάρων από 1 διανομέα ανά περιοχή, συνοδεύτηκε και με άμεση διακοπή της πίστωσης σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης και ένα σωρό από  περιοριστικούς όρους όπως η εξόφληση τοις μετρητοίς της κάθε παραγγελίας, η αναγκαστική τοποθέτηση όλων των σημάτων και η παράδοση σε συγκεκριμένες ημέρες. Επίσης σε κάθε αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, η επιβάρυνση πέρναγε όλη στο σημείο λιανικής με αποτέλεσμα το ποσοστό κέρδους σταδιακά να μειωθεί κατά 50%. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αδικίας αναφέρουμε ότι το πρατήριο-χονδρέμπορος έχει ένα περιθώριο κέρδους 2,9% και το σημείο λιανικής μετά βίας 4%. 

Η κατάσταση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο οδήγησε στο κλείσιμο χιλιάδων σημείων λιανικής όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Αν αναρωτιέστε λοιπόν γιατί υπάρχουν τόσα πολλά περίπτερα κλειστά και τόσα μικρά μαγαζάκια της γειτονιάς σας "παρέδωσαν πνεύμα",  μπορείτε να βρείτε σε αυτό τη βασική αιτία. Στατιστική δεν υπάρχει για το πόσα σημεία έκλεισαν, είναι όμως εύκολα κατανοητό, ότι μπορεί να ανέρχονται και σε μερικές χιλιάδες.

Που είναι λοιπόν εδώ το κράτος; Που είναι οι κανόνες του εμπορίου που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και απαγορεύουν τα ολιγοπώλια; Πως υπάρχει η απαίτηση να ανοίξουν επαγγέλματα όταν από την πίσω πόρτα και προς τέρψη ξένων συμφερόντων, κλείνουν κάποια άλλα. Πόση δουλοπρέπεια επέδειξαν οι υπεύθυνοι που επέτρεψαν μία τέτοια συμπεριφορά που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και αυτούς που παρέμειναν στον κλάδο να φυτοζωούν. Και όλα αυτά εν όψει της νέας αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων που και αυτή τη φορά θα περάσει εξ΄ ολοκλήρου στα εναπομείναντα σημεία λιανικής.

Αυτό λοιπόν κι αν δεν είναι σκάνδαλο αλλά σε ένα κράτος που δεν λειτουργεί τίποτα σωστά, ποιος θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο.
* Η Philip Morris έχει εξαγοράσει όλη την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ εδώ και αρκετά χρόνια. Βασιζόμενη στον εκβιασμό για αποχώρηση των εργοστασίων από την Ελλάδα προχωράει μονίμως σε ενέργειες που αντιτίθεται στους νόμους του εμπορίου αλλά και σε περιβαλλοντικούς νόμους. Με τη δύναμη που διαθέτει και την ηγετική παρουσία της στο χώρο αναγκάζει, και τις υπόλοιπες εταιρείες να συνταχθούν μαζί της. 


Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart