Επικαιρότητα :
Αρχική » » Περί πολιτικών ιδεολογιών

Περί πολιτικών ιδεολογιών

Τα πολιτικά κόμματα στην πατρίδα μας ως επί τω πλείστον, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους, στις ιδεολογικές τους διαφορές. Είναι προφανές και ύστερα από 40 χρόνια από την επιστροφή της δημοκρατίας, ότι σχεδόν κανένα κόμμα δεν στήριξε την υποψηφιότητά του σε κάποιο πρόγραμμα αλλά μόνο σε ιδεολογικά υπόβαθρα. Αυτή η ιδεολαγνεία προήρθε από μετεμφυλιακά σύνδρομα, μίση και πάθη που δεν επουλώθηκαν ποτέ. Χαρακτηρισμοί όπως φασίστες, παλιοκουμούνια αμαύρωναν και αμαυρώνουν την πολιτική σκηνή της χώρας επί δεκαετίες. Καυγάδες, χυδαιότητες, βρισιές, τσακωμοί στους δρόμους ήταν συνηθισμένα φαινόμενα επί χρόνια. Την τελευταία δεκαετία δείχνει το φαινόμενο αυτό να έχει κάπως καταλαγιάσει αν και υπήρξε μία επανεμφάνιση του, με την έλευση της Χ.Α. Και αυτό όχι επειδή έχει αλλάξει κάτι στα εσώψυχα του Έλληνα, αλλά απλά η απογοήτευση από τα κόμματα, ήταν τόσο μεγάλη που δεν έδιναν το χώρο στο ψυχισμό των υποστηρικτών τους να εκφραστούν έντονα.

Παρατηρούμε όμως πάλι και σε συνδυασμό με τον αναβρασμό που υπάρχει στην κοινωνία, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, μην έχοντας τι να πουν και τι να αντιπροτείνουν, οδηγούν το εκλογικό σώμα στην πόλωση και στην ιδεολογική αντιπαράθεση. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσε βήμα και στο τελευταίο πολιτικό ον της χώρας να εκφέρει ανοικτά και γραπτά τη γνώμη του. Όχι ότι αυτό είναι κακό, απλά εν βρασμώ γράφονται και χαρακτηρίζονται άνθρωποι με ανυπόστατους χαρακτηρισμούς. Από πολιτικούς μέχρι τον άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας. Το κακό είναι ότι αυτά καταγράφονται και μένουν για πάντα σε σκληρούς δίσκους. 

Ο καθένας έχει την ευχέρεια να χαρακτηρίζει τον εαυτό του απολιτίκ και αναρχικό και να καθυβρίζει τους πάντες. Βλάκες όποιοι ψηφίζουν την Χ.Α., φασίστες όποιος ψηφίζει Ν.Δ., τεμπέλης όποιος επιλέγει το ΣΥΡΙΖΑ και ου το καθ εξής. Επιχειρήματα μηδέν για οτιδήποτε. Ισοπέδωση και αρνητισμός σε όλα. Ένα κλικ αρκεί για τον κάθε εξυπνάκια να προβάλει και να μηδενίζει τα πάντα. Μα ειλικρινά πως μπορεί κάποιος να αυτοχαρακτηρίζεται απολιτίκ αλλά να εκφέρει τη γνώμη του για την πολιτική. Συνήθως αυτοί που γράφουν και αναρτούν τέτοια ιδεολογικά παραληρήματα αποκρύπτουν την πολιτική τους ταυτότητα για να μην γίνουν οι ίδιοι στόχος. Άλλες δε φορές είναι υποκινούμενοι από τα ίδια τα κόμματα να δημιουργούν εντάσεις με συγκεκριμένους σκοπούς ανά περίπτωση.

Η χρήση λοιπόν της τεχνολογίας βοήθησε τα κόμματα να εκπληρώσουν τον στόχο τους και να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους τους στην πόλωση. Πολύ εύκολα πλέον το εκλογικό σώμα μπορεί να κατευθύνεται και να δημιουργούνται εντυπώσεις που αποσκοπούν στη συσπείρωση των εν δυνάμει υποστηρικτών.

Άρα σιγά-σιγά επιστρέφουμε σε παλαιότερες εποχές όπου η ιδεολογική αντιπαράθεση προείχε των πραγματικών προβλημάτων του Έλληνα πολίτη. Αυτό πρέπει να προβληματίσει έντονα τους υγιείς σκεπτόμενους πολίτες αλλά και όλους τους χρήστες του διαδικτύου, για το που οδηγούμαστε και ποια θα είναι η συνέχεια των πραγμάτων. Πρέπει κάποια στιγμή όλα αυτά να παραμεριστούν και να υπάρξει η συναίνεση που όλοι μεν την κουνάνε σε λάβαρο αλλά κανείς δεν την επιθυμεί στην πραγματικότητα. 

Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να δει τα προβλήματα κατάματα και να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών του. Να μην παρασύρεται από ιδεολογικούς παρορμητισμούς και να να φιλτράρει αυστηρά αυτό που διαβάζει, κοιτάζοντας τη σκοπιμότητα του συγγραφέα. Παραμερίζοντας το προσωπικό μας συμφέρον  και με συναίνεση των κομμάτων σε βασικά θέματα πολιτικής μπορεί να δοθεί κάποια στιγμή λύση και να βγούμε από την κρίση.
Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart