Επικαιρότητα :
Αρχική » » Πνευματικά δικαιώματα για τον Εθνικό μας ύμνο

Πνευματικά δικαιώματα για τον Εθνικό μας ύμνο

Εθνικός ύμνος
Στον βωμό της εμπορικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου βρέθηκε ακόμα και ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας! Σύμφωνα με ερωτήσεις βουλευτών, ο ελληνικός εθνικός ύμνος του Μάντζαρου και του Σολωμού «υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ζητάει να εισπράξει το You Tube». Όπως αναφέρουν, το θέμα προέκυψε όταν «ανέβηκε» στην δημοφιλέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής βίντεο το πρώτο δελτίο ειδήσεων που εξέπεμψαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ μετά την απόφαση για το κλείσιμό της, στο οποίο ακουγόταν ο εθνικός ύμνος. 

Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας της ΕΡΤ είδαν τότε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί! Βάσει της ερώτησης των βουλευτών, το ηχητικό δεν ήταν άλλο από τον εθνικό μας ύμνο που σύμφωνα με το You Tube ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής IODA, η οποία πλέον ονομάζεται Orchard και ιδρύθηκε το 2003 ως παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών, δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή δήλωσε ότι «ο εθνικός ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού». «Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το ΥΠΠΟ παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες «που αναγνώρισαν το λάθος τους» και διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά». Σημειώνεται δε ότι το θέμα αναμένεται να θέσει το ΥΠΠΟ και στην UNESCO. 
Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart