Επικαιρότητα :
Αρχική » » Η απάτη των Φωτοβολταϊκών Πάρκων

Η απάτη των Φωτοβολταϊκών Πάρκων

Δυστυχώς στη χώρα μας, το κράτος και οι πολιτικοί, καταφέρνουν και βρίσκουν τρόπους να απογοητεύουν και να εξαπατούν τους πολίτες. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η απάτη του χρηματιστηρίου, όπου με δόλιο τρόπο και με προτροπή της τότε κυβέρνησης, είχαν παρακινήσει και ενθαρρύνει τους πολίτες να επενδύσουν στο χρηματιστήριο. Αποτέλεσμα ήταν η πλειονότητα των μικροεπενδυτών να χάσει τις οικονομίες ζωής, προς όφελος των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται επί χρόνια την πατρίδα.

Άλλη περίπτωση ήταν τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, όπου το ίδιο το κράτος αφού δανείστηκε χρήματα από τον απλό κόσμο που δεν είχε καμία σχέση με τα μεγάλα funds, με μία απολυταρχική νομοθετική πράξη ήρθε και "κούρεψε" όχι μόνο την απόδοση αλλά και το ίδιο το κεφάλαιο του ομολόγου. Και αν κάποιος επικαλεστεί το επενδυτικό ρίσκο, να μην ξεχνάμε ότι κοινωνικές ομάδες όπως οι απολυμένοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχαν αποζημιωθεί με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλο μέρος της αποζημίωσής τους. 

Σήμερα έρχεται το κράτος και προχωράει σε μία ακόμα αδικία σε βάρος του επενδυτικού κόσμου. Η ιστορία ξεκινάει κάπου στο 2007 με εξαγγελίες για απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Από το 2009 που ήρθε το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ στην εξουσία, η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και παρακινούσε τους πολίτες μεταξύ άλλων να επενδύσουν στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπου το ρεύμα θα πωλούνταν στη ΔΕΗ. Το όλο project θα υποστηριζόταν από τις τράπεζες όπου θα δανειοδοτούσε ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων.

Πολλοί επενδυτές έσπευσαν να επωφεληθούν από αυτή την εξαγγελία και προχώρησαν σε αγορές οικοπέδων και σύναψη δανείων με τράπεζες για την υλοποίηση των πάρκων. Ταυτόχρονα ο κάθε επενδυτής υπέγραφε και ένα συμφωνητικό με τη ΔΕΗ η οποία δεσμευόταν να αγοράζει την τιμή της KWH σε μία συγκεκριμένη τιμή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο κυριότερος λόγος της δημιουργίας του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), όπου είναι ο φορέας που αγοράζει από τους παραγωγούς το ηλεκτρικό ρεύμα που διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Προ τριμήνου και από το Νοέμβριο του 2012 το κράτος επέβαλε σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μία ειδική εισφορά αλληλεγγύης - αλληλεγγύη σε ποιόν ρωτάμε εμείς - όπου ανέρχεται στο 30% του τιμολογίου. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εδώ. Με μία άλλη απόφαση καταργεί μεν την εισφορά αλλά μειώνει αυτόματα την τιμή της KWH στο μισό για όλα τα υπογεγραμμένα συμβόλαια και τις συμφωνηθέντες τιμές. 

Είναι πλέον αυτονόητο ότι η πλειονότητα των επενδυτών θα βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς από τη στιγμή που η οικονομική απόδοση των πάρκων θα μειωθεί στο μισό και το ποσό της δόσης του δανείου συνδέεται με την απόδοση του πάρκου, δεν θα είναι δυνατή η αποπληρωμή των δανείων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΗ εισπράττει ήδη από τους καταναλωτές το ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ (ΕΤΜΕΑΡ). Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αλήθεια τι νόημα έχει αυτό; Το ρεύμα των παραγωγών που πηγαίνει στο δίκτυο της ΔΕΗ το αγοράζουμε εμείς οι καταναλωτές. Γιατί το πληρώνουμε ξανά;

Από την άλλη υπάρχουν σε λειτουργία εργοστάσια λιγνίτη όπου προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον. Η ΔΕΗ σήμερα είναι η πέμπτη εταιρεία παραγωγής λιγνίτη στον κόσμο και πληρώνουμε πρόστιμα για ρύπους γιατί ξεπερνάμε τα διεθνή όρια.

Παραθέτοντας όλα τα παραπάνω, ακούγεται τρελός και παράλογος ο τρόπος με τον οποίο το κράτος ενθαρρύνει την πράσινη ανάπτυξη και αναρωτιέται κανείς ποιο διεστραμμένο μυαλό τα έχει σχεδιάσει. Σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια μεγάλο μέρος των φωτοβολταϊκών πάρκων θα περάσει στα χέρια των τραπεζών και ποιος ξέρει κάποια στιγμή θα έρθει κάποιος Γερμανικός κολοσσός να τα αγοράσει. Έτσι θα αποκτήσουν οι φίλοι μας οι Γερμανοί, αναίμακτα και χωρίς κόπο, αυτό που τόσο πολύ ποθούν και δεν είναι τίποτα άλλο από τον ήλιο μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις ειδικές εισφορές στη ΔΕΗ και τα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή ένωση, υπερασπιζόμενοι τις μικροπολιτικές και τα συμφέροντα των ολίγων.


ΥΣ: Αν σας λέει κάτι την ίδια ακριβώς κατάσταση βιώνουν και παραγωγοί ρεύματος στην Ισπανία.
Το Ειδικό τέλος το λογαριασμό της ΔΕΗ
Το σημείο στο εκκαθαριστικού του ΛΑΓΗΕ που αφορά την εισφορά αλληλεγγύης.


Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart