Επικαιρότητα :
Αρχική » » Νέο κύμα αποφυλακίσεων

Νέο κύμα αποφυλακίσεων

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για το ενδεχόμενο νέων αποφυλακίσεων λόγω λήξης του 18μήνου σε μεγάλες υποθέσεις, αλλά και για την έρευνα και εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς. O λόγος είναι ότι λείπουν η κατάλληλη επιστημονική - τεχνοκρατική βοήθεια, η αναγκαία υποδομή, αλλά και η απαραίτητη συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων.

Tα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ερευνούν τις σοβαρότερες υποθέσεις αιχμής (διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών, οργανωμένο έγκλημα) αποτέλεσαν αντικείμενο συσκέψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τους εισαγγελείς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος και τους ειδικούς ανακριτές (προέδρους Πρωτοδικών) του Πρωτοδικείου Αθηνών. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα στην προσπάθεια να εξευρεθούν άμεσες λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της Εισαγγελίας  έθεσαν ευθέως ζήτημα κινδύνου αποφυλακίσεων κατηγορουμένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά πιθανόν και σε άλλες περιπτώσεις οικονομικής εγκληματικότητας, όπως στην υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κι αυτό γιατί ακόμα και αν η παραπομπή γίνει έγκαιρα οι επίμαχες δίκες θα κρατήσουν πολλούς μήνες με βέβαιη τη συμπλήρωση του 18μήνου πριν από τη λήξη τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τέθηκαν με έμφαση στον υπουργό η ανάγκη να ολοκληρωθεί μια νέα αίθουσα για δίκες στις φυλακές Κορυδαλλού που απαιτούν υψηλό δείκτη ασφαλείας (υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις), η ανάγκη παράτασης του ωραρίου, αλλά και επανεξέτασης (σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης) της 18μηνης προφυλάκισης, αφού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν χρονικά όρια, αλλά επανεξετάζεται σε τακτά διαστήματα η ανάγκη παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης. Στις μεγάλες έρευνες υποθέσεων διαφθοράς εισαγγελείς και ανακριτές παραπονέθηκαν για την έλλειψη επιστημονικής - τεχνοκρατικής βοήθειας σε δύσκολα ζητήματα που απαιτούν γνώσεις τραπεζικές, λογιστικές, φοροτεχνικές, ζητώντας τη βοήθεια άμεσων και μόνιμων συνεργατών.
Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart