Επικαιρότητα :
Αρχική » » ΙΚΑ: Μία ιστορία ταλαιπωρίας

ΙΚΑ: Μία ιστορία ταλαιπωρίας

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκα τον γιατρό του ΙΚΑ επειδή ένιωσα αδιαθεσία και μου έγραψε κάποιες εξετάσεις. Εκεί με ενημέρωσε ότι δεν ισχύει πλέον το καθεστώς οι εξετάσεις να γίνονται σε συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα μέσω ΕΟΠΥΥ με πληρωμή της συμμετοχής του ασφαλιζομένου αλλά έπρεπε να γίνουν στα εργαστήρια του ΙΚΑ. Το καλό ήταν ότι δεν χρειαζόταν ραντεβού αλλά θα πήγαινα την αμέσως επόμενη ημέρα.

Πηγαίνοντας την επόμενη ημέρα στα εργαστήρια του ΙΚΑ λίγο πριν τις 07:00 το πρωί, δεν υπήρχε πολύς κόσμος και αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα ελπίζοντας ότι θα τελείωνα γρήγορα. Οι πρώτοι υπάλληλοι όμως του ΙΚΑ κατέφθασαν στις 07:40 και άρχισαν να εξυπηρετούν τον κόσμο μετά από 5 λεπτά ενώ σε όλα τα ιατρικά κέντρα η αιμοληψία γίνεται από τις 7 το πρωί για να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι.

Όταν ήρθε η σειρά μου να εξυπηρετηθώ άκουσα την πρώτη κρυάδα αφού μου ανακοίνωσαν ότι τα εργαστήρια δεν πραγματοποιούν "γενική αίματος" αλλά μόνο τις υπόλοιπες εξετάσεις για το αίμα. Ως εκ τούτου περίμενα στη σειρά για να έδωσα αίμα για τις υπόλοιπες εξετάσεις. Με το παραπεμπτικό της γενικής αίματος θα έπρεπε να πάω στον ελεγκτή του ΙΚΑ σε κτίριο που βρίσκεται 10 τετράγωνα πιο μακριά για να το θεωρήσει και μετά να πάω σε ιδιωτικό εργαστηριακό κέντρο για την εξέταση. Με λίγα λόγια δύο τρυπήματα για τις δύο αιμοληψίες. 

Περιμένοντας τη σειρά μου λοιπόν στο ΙΚΑ για την αιμοληψία έβλεπα τους προηγούμενους από εμένα να έχουν έντονους μορφασμούς πόνου και το θεώρησα κάπως υπερβολικό. Όταν λοιπόν κάθισα και εγώ στην καρέκλα, η νοσοκόμα έψαχνε επί ένα λεπτό να βρει φλέβα ενώ πότε δεν είχα τέτοιο θέμα καθώς οι φλέβες μου διακρίνονται εύκολα. Τελικά βρήκε ένα σημείο και ομολογουμένως μπορώ να πω ότι ήταν ο πόνος αρκετά οξύς. Το βαμβάκι με το οινόπνευμα το ακούμπησε πάνω σε ένα όχι και τόσο καθαρό τραπέζι με το σημείο που ακουμπούσε να το βάζει μετά πάνω στην πληγή για να σταματήσει το αίμα. Φυσικά ούτε λόγος για τραυμαπλάστ για την πληγή. Το σημείο που έγινε η αιμοληψία πρήστηκε έντονα και  μετατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες σε μία έντονη μελανιά.

Δύο μέρες μετά, αφού έχασα ενδιάμεσα άλλο ένα πρωινό για να θεωρήσω την εξέταση στον ελεγκτή, πήγα σε ιδιωτικό κέντρο και μέσα σε δέκα λεπτά με μόλις 0,43€ έκανα την εξέταση χωρίς να πονέσω καθόλου, αφήνοντας μία μικρή πληγή. Για του λόγου το αληθές δείτε και στη φωτογραφία και συγκρίνετε την πληγή που έκανε η νοσοκόμα του ΙΚΑ και του ιδιωτικού κέντρου.Η ερώτηση είναι πότε θα πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο. Αφού είχαν αποφασίσει οι ειδήμονες του ΕΟΠΥΥ να γίνονται οι εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα με πληρωμή συμμετοχής γιατί το άλλαξαν ξανά; Με ένα ΙΚΑ που το προσωπικό του έχει χάσει πια το ενδιαφέρον για δουλειά, χωρίς υλικά και  υποδομή ας  παραχωρήσουν στα ιδιωτικά κέντρα τις εξετάσεις και να ξέρει και ο κόσμος τι να κάνει χωρίς ταλαιπωρίες. Με όσους ασφαλισμένους έχω συζητήσει, λένε όπως και εγώ ότι προτιμούν να δίνουν τη συμμετοχή αφού ξέρουν ότι δεν θα ταλαιπωρηθούν. Ο πατέρας μου πρόσφατα έκανε αιματολογικές εξετάσεις για προστάτη στον ΙΚΑ και τις παρέλαβε μετά από 4 μήνες. Καθώς του φανήκαν περίεργες, ξαναέκανε σε ιδιωτικό κέντρο και τελικά ήταν τελείως λάθος. Αν είχε βασιστεί στις εξετάσεις του ΙΚΑ θα έπρεπε να είχε υποβληθεί σε επιπλέον ταλαιπωρία, με βιοψία και όλο το ψυχολογικό κόστος.

Δεν είμαστε κατά της δημόσιας και δωρεάν ιατρικής περίθαλψης το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει όμως να γίνεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον άρρωστο και ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, όπου η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός είναι τα μόνα που μας έχουν απομείνει.


Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart