Επικαιρότητα :
Αρχική » » Οι υπεράκτιοι φορολογικοί παράδεισοι

Οι υπεράκτιοι φορολογικοί παράδεισοι

Σύμφωνα με την πιο λεπτομερή μελέτη της λεγόμενης ανοικτής οικονομίας μέχρι σήμερα, η οποία διεξήχθη από τον James Henry, πρώην επικεφαλή οικονομολόγο, με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν επωφεληθεί των διασυνοριακών φορολογικών νόμων, προκειμένου να μεταφέρουν το συγκλονιστικό ποσό των 20,31 τρις δολαρίων σε υπεράκτιες τράπεζες. Το εκπληκτικό ποσό που αποκαλύφθηκε από τον Henry είναι μικρότερο από το ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά 5,87 δις και πάνω από το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 15,09 δις. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη νέα έκθεση, «Η Τιμή της Offshore Revisited», πράγμα που δείχνει ότι το χρήμα συνεχίζει να στάζει από τα σημαντικότερα κράτη, προς τους κακόφημους φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν. Οι συναλλαγές αυτές ενεργοποιούνται από ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα. Ο πλούτος αυτών των υπέρ-πλούσιων ιδιωτών προστατεύεται από υψηλόμισθους του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα, νομικές, λογιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες αξιοποιώντας την ολοένα χωρίς σύνορα παγκόσμια οικονομία.

Η ανάλυση στην έκθεση αποκάλυψε ότι σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσό των χρημάτων που έχει εγκαταλείψει τη χώρα από τη δεκαετία του 1970 θα μπορούσε εύκολα να πληρώσει τα χρέη τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, μερικές από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πρακτική αυτή, ήταν τα πλούσια σε πετρέλαιο έθνη, με πολλή πλούσια τάξη που μπορεί εύκολα να πάρει τα χρήματά από την τοπική οικονομία. Τα κρυμμένα στοιχεία του ενεργητικού της Ρωσίας αναφέρουν σχεδόν 500 δισ. λίρες που έχουν μεταναστεύσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν η οικονομία της άνοιξε. Αντίστοιχες καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στην Σαουδική Αραβία και τη Νιγηρία. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών αυτών κατέχονται από ένα μικρό αριθμό πλούσιων ιδιωτών, ενώ τα χρέη είναι υπό τους ώμους των απλών ανθρώπων και μέσω των κυβερνήσεών τους, αναφέρει η έκθεση. Δυστυχώς, ο αριθμός των ατόμων που κατέχουν ένα σημαντικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων των διαφόρων εθνών σταθερά συρρικνώνεται και προφανώς το δήθεν «δημόσιο» χρέος τοποθετείται στους ώμους των καθημερινών ανθρώπων που δεν μπορούν να κρύψουν μακριά τα πλούτη τους σε ξένες τράπεζες.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα που θα βρείτε σε αυτή την έκθεση, είναι ότι το τεράστιο ποσό των χρημάτων που βρίσκονται σε περιοχές δικαιοδοσίας μακριά από διάφορες φορολογικές υπηρεσίες, δείχνει ότι το πραγματικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε όλο τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα. Ως απόδειξη αυτού, ο Henry υπολογίζει ότι περίπου 9,84 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι στα χέρια μόλις 92.000 ατόμων. Με άλλα λόγια, ποσοστό 0,001% του πληθυσμού κατέχει περισσότερο από το ετήσιο ΑΕΠ της κάθε χώρας, εκτός από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις αυτές αποκαλύπτουν μια συγκλονιστική αποτυχία: η ανισότητα είναι μεγάλη, πολλή μεγαλύτερη από ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, αλλά οι πολιτικοί εξακολουθούν να στηρίζονται στους φτωχότερους ανθρώπους για να αντλούν πόρους για τη λειτουργία των κρατών, δήλωσε ο John Christensen του περί Φορολογίας του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι άνθρωποι στον δρόμο δεν έχουν αυταπάτες για το πόσο άδικη η κατάσταση έχει γίνει, πρόσθεσε ο Christensen. Η ίδια η ύπαρξη της παγκόσμιας υπεράκτιας βιομηχανίας, και το αφορολόγητο καθεστώς των τεράστιων ποσών που επενδύονται από τους πλούσιους πελάτες τους, έχει ως αφετηρία την εχεμύθεια». Πράγματι, αν δεν ήταν το απόρρητο - που δεν έχει ποτέ αμφισβητηθεί, ακόμη και αφού οι ηγέτες της G20 εθνών ισχυρίστηκαν ότι θα πατάξουν τις δραστηριότητες αυτές - δεν θα υπήρχε τέτοιο πράγμα όπως οι υπεράκτιοι φορολογικοί παράδεισοι.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό έντονη πίεση για μείωση των ελλειμμάτων και οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να αφήσουν τον πλούτο να ολισθαίνει προς τους φορολογικούς παραδείσους». Με το κλείσιμο των φορολογικών κενών, θα πάψει η εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές και οι σούπερ-πλούσιοι να αποφεύγουν να πληρώνουν το μερίδιο τους. Με αυτό τον τρόπο η κάθε κυβέρνηση μπορεί να επικεντρωθεί στην τόνωση της οικονομίας, αντί να συμπιέζει τη ζωή με περικοπές και αυξήσεις φόρων για το 99% των ανθρώπων που δεν είναι αρκετά πλούσιοι για να μην πληρώνουν τους φόρους τους. Πράγματι, αυτό θα αντισταθμίσει τα εθνικά ελλείμματα των χωρών και θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν αυτό θα συμβεί ποτέ καθώς οι άνθρωποι που κάνουν σκανδαλώδη χρήση αυτών των φορολογικών παραδείσων είναι οι ίδιοι που χρηματοδοτούν τις πολιτικές εκστρατείες. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν κάποιος έξυπνος πολιτικός πρόκειται να διακινδυνεύσει το πολιτικό του μέλλον και να έρθει σε αντιπαράθεση με το παγκόσμιο οικονομικό λόμπι. Όταν έρχεται η στιγμή της κρίσης, πρέπει κάποιος να πληρώσει για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις primetime και σίγουρα αυτός δεν είναι ο απλός λαός.

Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart