Επικαιρότητα :
Αρχική » » Ελληνικό. Το μεγάλο φιλέτο.

Ελληνικό. Το μεγάλο φιλέτο.

Η έκταση που θα οικοδομηθεί στο Ελληνικό ισοδυναμεί με την κατασκευή 60 Mall, απο­κάλυψε ο πρώην πρόεδρος του Οργανι­σμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας καθηγητής Γιάννης Πολύζος, ο οποίος παραιτήθηκε διαφωνώντας με τις επι­λογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για τα φαραωνικά ως προς την Αττική και δουλοπρεπή ως προς τους επίδο­ξους επενδυτές σχέδιά τους για τη δή­θεν ανάπτυξη της πόλης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γ. Πολύζου, στο Ελληνικό θα χτιστούν 3.720.000 τετραγωνικά μέτρα! Εάν υπολογίσει κάποιος ότι το Mall στη Νερατζιώτισσα είναι 63.000 τετραγωνικά μέτρα, καταλαβαίνει κανείς ότι στον χώρο του πρώην αεροδρομίου θα χτι­στεί έκταση ίση με 60 Mall!

Οι αριθμοί ξεπερνούν την κοινή λο­γική εάν υπολογίσουμε ότι τις χρυσές εποχές της ανοικοδόμησης στην Αττική χτίζονταν το πολύ μέχρι 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα τον χρόνο.

Όπως επεσήμανε ο παραιτηθείς πρόεδρος του Οργανισμού, το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση του Ελληνι­κού, που ψηφίζεται σήμερα στη Βου­λή, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική που εκπόνησε ο Οργανισμός κατ’ εντολήν του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους της διαφωνίας των μελών του Οργανισμού με την πολιτι­κή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία επί της ουσίας σαμποτάρει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής καθυστε­ρώντας τόσο την προώ­θηση του σχεδίου νόμου που είναι έτοιμο από τον Ιανου­άριο όσο και τη Στρατηγική Μελέ­τη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι έτοιμη από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η επιλογή των Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκη δεν είναι τυχαία, αφού το Νέο Ρυθμιστικό τούς χαλάει τη «σούπα» της πλήρους τσιμεντοποίησης του Ελληνικού, αλλά και της κατασκευής νέων αυτοκι­νητοδρόμων μήκους 176 χιλιομέτρων στην Αττική!

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πο­λύζος έκρουσε παράλληλα τον κώδω­να του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα σχέδια για την αξιοποίηση των 6.500 στρεμμάτων του Ελληνικού ισοδυνα­μούν με καθοριστική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας αλλά και του Πει­ραιά. «Η σχέση που αναπτύσσεται», επισήμανε, «θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα κέντρα των δυο πόλεων».
Εν ολίγοις ο τρόπος αξιοποίησης του Ελληνικού που προωθείται από την κυ­βέρνηση, με τη δημιουργία μιας νέας πόλης μέσα στην πόλη, ισοδυναμεί με χαριστική βολή στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Ενδεικτική επίσης της πολιτικής εγκατάλειψης του κέντρου είναι και η απόφαση, όπως επισήμανε ο Γ. Πο­λύζος, για άκριτη ανάπτυξη μεγάλων πολυδύναμων εμπορικών πάρκων, τα οποία επίσης θα λειτουργούν αντα­γωνιστικά και θα είναι επί της ουσίας «αντίπαλοι πόλοι» την ίδια στιγμή που το κέντρο της Αθήνας όπως και οι ενα­πομείναντες κάτοικοι και επιχειρηματί­ες του ψυχορραγούν.

Ένα ακόμα σημείο διαφωνίας της διοίκησης του Οργανισμού με την πο­λιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά τις προβλέψεις του Νέου Ρυθμιστικού, ήταν και η αντιμετώπιση της βι­ομηχανίας. Η λογική του Οργανισμού ήταν όχι ο εξοστρακισμός από την Αττική των βιομηχανιών, αλλά η διατήρηση των 52 βιομηχανικών περιο­χών και η επέκτασή τους κατά 20.000 στρέμματα. Πρό­βλεψη με την οποία διαφώνησε ο ΣΕΒ.
Μοιραστείτε το :

Διαβάστε Επίσης

ΑΡΧΕΙΟ

 
Υποστήριξη : K-Smart IT Business Solutions |
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2012. Αγαπώ την Ελλάδα - All Rights Reserved
Σχεδίαση K-Smart